miercuri, 18 februarie 2015

Dragobetele saruta fetele!

Luna Februarie este o luna a iubirii! Chiar daca in ultimii ani am importat de la americani Sfantul Valentin, nu trebuie sa uitam de Dragobetele autentic.
Pe 24 februarie spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete. Acesta a fost zeul tineretii, patron al dragostei si bunei dispozitii. Era numit si Cap de Primavara sau Logodnicul Pasarilor.


In traditia romaneasca, Dragobetele era ziua cand fetele si baietii se imbracu in haine de sarbatoare si porneau prin lunci si paduri, cantand si cautand flori de primavara. Fetele adunau ghiocei si viorele, pe care le pastrau pana de Sanziene. In aceasta zi se faceau logodne simbolice pentru anul urmator sau fetele si baietii se faceau frati de sange.
Fetele coborau spre sat in fuga, baietii urmarindu-le. Daca baiatul prindea fata pe care o placea, iar aceasta il indragea la randul ei, atunci se puteau saruta, sarutul lor reprezentand logodna ludica a celor doi, cel putin pentru un an de zile.

Tot in ziua de Dragobete pasarile se aduna in stoluri, ciripesc, isi aleg perechea si incep sa construiasca cuiburi. Pasarile care nu isi gasesc perechea, se spune ca vor ramane singure si fara pui tot anul. Ziua de 24 februarie reprezinta si inceputul anului agricol, ziua iesirii ursului din barlog, momentul in care natura se trezeste din iarna.

Legenda spune ca Dragobetele era fiul Dochiei, un barbat chipes, iubaret, dar navalnic. La nastere, Dragobete a avut patru ursite: Primavara, care i-a daruit iubirea, prospetimea florilor si tinerete fara batranete, Vara, care i-a oferit dulceata fructelor si caldura dragostei, Toamna, care i-a daruit un fluier pentru a inveseli oamenii cu cantecele lui si Iarna, care i-a dat o imbracaminte alba cu sclipiri de diamante. Se pare ca, toate darurile l-au ajutat sa seduca toate tinerele care ii ieseau in cale, motiv pentru care a devenit simbolul dragostei. Intr-o zi, a intalnit un intelept care l-a dus in munte si l-a invatat totul despre plante si animale. In noaptea dintre 23 spre 24 februarie, el aparea in visele baietilor si ii invata tainele iubirii. Dupa sute de ani, a murit si a fost transformat intr-o planta numinta "Navalnic". Aceasta planta apare primavara devreme in poieni.


Dragobetele era ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. De Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul. Credinta populara romaneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul.
"Dragobetele saruta fetele!" :)



Surse: www.traditii.ro;  www. crestinortodox.ro;  www. historia.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...