joi, 11 septembrie 2014

Să învățăm copiii să iubească lectura !

Literatura pentru copii este un gen literar născut în secolul al XIX-lea. Prima specie a acestui gen o constituie basmul, poate cele mai cunoscute basme fiind cele scrie de Charles Perrault. 


Lectura joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea personalității. Aceasta ajută la o mai bună dezvoltare cognitivă și emoțională, întărind capacitatea de concentrare a copilului. Fiecare părinte ar trebui să cultive copilului său pasiunea pentru lectură, să îi stimuleze interesul și curiozitatea prin intermediul unor activități comune, desfășurate alături de copil.
Lumea poveștilor oferă copiilor orizonturi atât de minunate! Desigur, metoda cea mai bună de a stimula gustul pentru citit este exemplul personal al părintelui. Citindu-i copilului din povestea preferată, nu doar îi oferă momente petrecute împreună, dar îi și clădește copilului sentimentul de siguranță și iubire.

Puteți încerca, de asemenea, să citiți alternativ (părintele o pagină, copilul o pagină) sau să citiți pe roluri. Încercați mai multe roluri, iar spre amuzamentul copiilor, schimbați vocea în funcție de personaj. 
În timpul călătoriilor, îi puteți povesti cărțile scrise despre locurile și istoria acelor locuri sau cărți despre animalele și plantele zonelor respective (un bun exemplu este Din lumea celor care nu cuvântă de Emil Gârleanu).

Pentru a ajuta copilul să își îmbogățească vocabularul de cuvinte putem juca diferite jocuri atât în timpul călătoriilor, cât și atunci când facem diverse treburi prin casă. Cu siguranță vă amintiți despre Fazan și Telefonul fără fir. Un alt joc simplu ar fi să începeți o propoziție pe care copilul să o continue: 
- Dacă aș fi fluture, aș ....
- Când voi fi mare voi ...
- Nu îmi place ...
- Cea mai frumoasă zi este ...

Un copil care citește este un copil cu o imaginație bogată și un vocabular îmbelșugat !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...